رزومه (résumé) که بهصورت resume نیز نوشته میشود، سندی است که فرد برای ارائهی مهارتها و سابقهی کاری و تحصیلی خود از آن استفاده میکند. رزومه به دلایل مختلفی میتواند مورداستفاده قرار گیرد ولی غالباً بهمنظور تضمین استخدام جدید مورداستفاده است.
همانطور که از ریشهی فرانسوی کلمه مشخص است، یک رزومهی معمولی متشکل از تجربهی کاری و تحصیلات مرتبط با آن شغل است.
معمولاً رزومه به همراه کاورلتر (متنی است که به رزومه پیوست میشود و در آنیک توضیح مختصر اما جامع شامل نکات کلیدی وجود دارد) اولین بخش است و اغلب درخواستی برای اشتغال است که یک کارفرمای بالقوه با در نظر گرفتن جویندهی کار، آن را مشاهده میکند. معمولاً رزومه برای ارزیابی درخواستها مورداستفاده قرار میگیرد و به دنبال آن مصاحبه است.
در بریتانیا و دیگر کشورهای اروپایی تاریخچهی زندگی Curriculum Vitae) CV) برای اهداف شغلی، بسیار شبیه رزومه است، یعنی یک نسخهی کوتاهتر و خلاصهای از تجربیات و تحصیلات فرد است. درحالیکه در محافل آکادمیک ایالاتمتحدهی آمریکا، CV طولانیتر و مفصلتر است.
بهطورکلی در آمریکا، استرالیا و بخش انگلیسی کانادا، رزومه اساساً کوتاهتر از CV است.
در کشورهای جنوب آسیا همچون هندوستان، پاکستان و بنگلادش بهجای رزومه اغلب از Biodata (در روانشناسیصنعتی و سازمانی، بیوگرافی دادههای زندگینامه است که در آن انواع واقعی سؤالات در مورد تجارب زندگی و کار و همچنین مواردی که شامل نظرات، ارزشها، باورها و نگرشهایی که دیدگاه تاریخی را بازتاب میدهند، وجود دارد) استفاده میشود.
تاریخچه
همانطور که در بالا ذکر شد، رزومه از کلمهی فرانسوی résumé به معنای «خلاصه» گرفتهشده است.
لئوناردو داوینچی اولین رزومه را نوشته است، گرچه این رزومه بهصورت یک نامه حدود سالهای ۱۴۸۲-۱۴۸۱ برای یک کارفرمای بالقوه بنام لودویکو اسفورزا بوده است. تقریباً ۴۵۰ سال بعدازاین تاریخ، نوشتن رزومه بهصورت توصیف کامل یک فرد ادامه یافت و شامل تواناییها و شغل قبلی فرد بود.
در اوایل دههی ۱۹۰۰ میلادی ویژگیهایی همچون وزن، قد، وضعیت تأهل و مذهب فهرستوار در رزومه ذکر شدند. این شکل از نوشتن رزومه تا سال ۱۹۵۰ ادامه داشت و از این تاریخ به بعد رزومه به مقولهای فراتر از کلمات نوشتهشده روی یکتکه کاغذ گسترش یافت. ازآنپس رزومه به امری بسیار ضروری تبدیل شد و اطلاعاتی همچون علایق و سرگرمیهای شخصی را دربر میگرفت.
این سبک از نگارش رزومه تا دههی ۱۹۷۰ یعنی آغاز عصر دیجیتال ادامه داشت و ازآنپس رزومه ازنظر نوع ارائه و محتوا رویکردی بسیار حرفهای به خود گرفت.
توصیف
معمولاً در بسیاری از زمینهها، رزومه به یک یا دو صفحه برگهی A4 یا استانداردهای دیگر کاغذ محدود میشود و تنها بر تجارب، مهارتها و شایستگیهایی تأکید میکند که ازنظر نویسنده بیشترین تناسب را با شغل رسمی موردنظر دارند.
بسیاری از رزومهها شامل واژگان کلیدی یا مهارتهایی هستند که کارفرمایان بالقوه، آنها را از طریق سیستم ردیابی متقاضیان کار (ATS) جستجو میکنند. در این رزومهها بشدت از افعال معلوم استفاده میشود.
کلمات مخفف و گواهینامهها باید بعد از نام متقاضی در بخش مخصوص به آن در رزومه بهصورت کامل، هجی و نوشته شوند و همین امر شانس بیشتری برای متقاضی فراهم میکند تا از طریق پویش کامپیوتریِ کلیدواژهها، کارفرما راحتتر به رزومه دست یابد.
رزومه میتواند ازنظر سبک و اندازه و طول متغیر باشد ولی همیشه باید دربرگیرندهی اطلاعات صحیح و دقیق جویندهی کار باشد. رزومه یک ابزار بازاریابی است که محتوای آن باید متناسب با تقاضای کاری فرد یا درخواستهای موردنظر یک صنعت خاص باشد.
از اواخر سال ۲۰۰۲ میلادی ارسال مستقیم رزومه برای کارفرمایان رایج شد. جویندگان کار قادر بودند فرایند Job Application (یک سند استاندارد جهت درخواست برای اشتغال که با سؤالات مطرحشده توسط یک کارفرما مطابقت دارد) را دور بزنند و از طریق ایمیل و Resume Blasting مستقیماً با کارفرمایان در ارتباط باشند. Resume blasting عبارتی است به معنای توزیع و انتشار گستردهی یک رزومه، برای افزایش شانس پیدا کردن شغل مناسب در بازار کار.
بااینحال توزیع گسترده رزومه میتواند روی شانس داوطلبان برای دستیابی به شغل موردنظر تأثیر منفی داشته باشد زیرا این رزومه متناسب با شغلی که فرد برای آن درخواست داده نیست؛ بنابراین منطقیتر این است که رزومه و کلیدواژههای آن، متناسب با موقعیت شغلی مورد درخواست باشند.
بهمنظور دنبال کردن تجارب کاری و پیگیری آنها داشتن یک رزومهی اصلی پیشنهاد میشود و این رزومه باعث میشود جویندگان کار یک رزومهی مناسب فراهم کنند و اطمینان حاصل کنند که اطلاعات فرعی موردنیاز برای آینده نیز بهراحتی در دسترس کارفرما خواهد بود.
پیچیدگی یا سادگی فرمتهای مختلف رزومه شغلی بهمنظور دستیابی به نتایج دلخواه از شخصی به شخص دیگر و از صنعتی به صنعت دیگر متفاوت است.
ممکن است رزومهها یا CV هایی که توسط اساتید متخصص حوزهی پزشکی، هنرمندان و افراد حاضر در زمینههای دیگر مورداستفاده قرار میگیرد نسبتاً بلندتر باشند. بهعنوان نمونه، رزومهی یک هنرمند میتواند شامل فهرست عریضی از سولو و گروههای نمایشی باشد و هرگونه اطلاعات دیگر مربوط به مشاغل غیر هنری را نادیده بگیرد.
انواع رزومه
رزومهی معکوس ترتیب زمانی
در این نوع رزومه فهرستی از تجارب شغلی داوطلب بر مبنای ترتیب زمانی وقوع آنها نوشته میشود که این ترتیب زمانی معمولاً ۱۰ تا ۱۵ سال قبل را دربر میگیرد. موقعیتهای شغلی قبلی با تاریخ شروع و پایان آنها در رزومه ثبت میشوند و شغلی که فرد در حال حاضر به آن مشغول است بهصورت ذکر تاریخ شروع و عبارت تاکنون نوشته میشود.
رزومهی معکوس ترتیب زمانی معمولاً توسط افرادی نوشته میشود که در نوشتن رزومه حرفهای نیستند. متن اصلی آن شامل بخش تجربهی حرفهای است و از آخرین و جدیدترین تجربهی شغلی فرد شروع میشود و بر اساس وقوع زمانی مشاغلِ فرد به ترتیب به عقب برمیگردد.
رزومهی معکوس ترتیب زمانی برای اعتبار بخشیدن به تجارب کسبشده و درعینحال برای نشان دادن رشد شغلی در طول زمان و جبران نارساییها در یک مسیر شغلی است.
برای کارجویانی که در خلاصه وضعیت شغلی آنها کمبودها و نارساییهایی وجود دارد رزومهی ترتیب زمانی توصیه نمیشود. در بریتانیا رزومهی ترتیب زمانی تا آنجا پیش میرود که گواهینامههای GSCE/Standard Grade(گواهی عمومی آموزش ثانوی) را نیز دربر میگیرد.
رزومهی عملکردی
در یک رزومهی عملکردی مهارتها و تجربهی کاری بر اساس حوزهی مهارت یا عملکرد شغلی داوطلب طبقهبندی میشود. از رزومهی عملکردی برای تمرکز بر مهارتهایی استفاده میشود که خاص آن موقعیت شغلی هستند.
این نوع رزومه بهطور مستقیم بر تواناییهای حرفهای خاصی تمرکز میکنند و از خلاصه سوابق کاری بهعنوان ابزار اولیهای برای مکاتبهی تواناییهای حرفهای استفاده میشود.
ولی برخلاف رزومهی عملکردی در رزومهی ترتیب زمانی بر خلاصهای از تواناییهای حرفهای داوطلب تأکید میشود. این خلاصهی سوابق قبل از یک خط زمانی و تسلسل زمانی جامع از رشد شغلی فرد ثبت میشود. در این خط زمانی آخرین و جدیدترین تجربهی کاری در ابتدا قرار میگیرد.
رزومهی عملکردی بیشتر مناسب افرادی است که در حال تغییر شغل هستند، سابقهی شغلی متغیر دارند یا تجربهی شغلی کمی دارند. همچنین برای درخواستهای شغلی که نیازمند مهارتهای بسیار خاص هستند یا ویژگیهای شخصیتی را بهصورت واضح مشخص کردهاند رزومهی عملکردی پیشنهاد میشود.
یک رزومهی عملکردی روش خوبی برای برجسته کردن مهارتها یا تجربههای خاص است، مخصوصاً زمانی که آن مهارتها یا تجارب خاص برگرفته از نقشی باشند که ممکن است فرد مدتها قبل برعهدهگرفته باشد. رزومهی عملکردی بجای تأکید بر طول زمان به خواننده اجازه میدهد که مهارتهای فرد را بهسرعت شناسایی کند.
رزومهی ترکیبی
رزومهی ترکیبی بین رزومهی عملکردی و رزومهی ترتیب زمانی تعادل ایجاد میکند. رزومهای که بهصورت ترکیبی تنظیم شود، با یک فهرست عملکردی از مهارتهای شخصی آغاز میشود و به دنبال آن فهرست کارفرمایان به ترتیب زمانی عرضه میشوند.
چون این نوع رزومه، ترکیبی از دو نوع رزومهی قبلی است نسبت به آنها کوتاهتر است و گستردگی کمتری دارد.
رزومههای آنلاین
از زمانی که جستجو برای اشتغال و استخدام بهصورت الکترونیکی درآمد، معمولاً کارفرمایان تنها رزومههای الکترونیکی را قبول میکنند. همین امر باعث تغییر در سبک نوشتن، خواندن و پردازش رزومه شده است. امروزه یک رزومهی نوشتهشده روی برگه، یک مورد خاص است.
در حال حاضر بسیاری از کارفرمایان، رزومههای داوطلبان را از طریق موتورهای جستجو پیدا میکنند و همین امر باعث میشود که در هنگام نوشتن رزومه استفاده از کلیدواژههای مناسب به امری مهم برای داوطلبان تبدیل شود.
کارفرمایان شرکتهای بزرگتر از سیستم Applicant Tracking (ابزار جستجوی رزومههای مناسب توسط کارفرمایان و مسئولین استخدام بر اساس کلمات کلیدی، مهارت ها، تجارب، محل کار، کارفرمایان سابق یا تجربه کاری) برای جستجو، فیلتر و مدیریت رزومههایی با حجم بالا استفاده میکنند.
البته ممکن است اعلامیههای شغلی متقاضیان را وادار کند که از طریق ایمیل برای شرکت رزومه ارسال کنند یا از وبسایت شرکت بازدید کنند و یک رزومهی الکترونیکی ارائه دهند. بسیاری از کارفرمایان و آژانسهای استخدامی، قالب خاصی برای رزومه را مدنظر دارند و بر آن قالبِ خاص تأکید میکنند.
برخی از این آژانسها رزومهها و اسناد را در فرمت ورد را قبول میکنند، درحالیکه دیگران تنها رزومههایی را قبول میکنند که در قابل متن HTML, PDF یا ASCII باشد.
در مورد رزومهی الکترونیکی عامل دیگری که باید در نظر گرفت این است که رزومهها باید توسط پردازشگرهای زبان طبیعی تجزیه شوند. تجزیهکنندگان رزومه شاید بتوانند برخی قسمتهای محتوای رزومه را تفسیر کنند ولی قادر به تفسیر بقیه بخشها نیستند.
بهترین تجزیهکنندگان رزومه با در نظر گرفتن جایگاه، اسامی و عناوین موجود در رزومه، درصد بالایی از اطلاعات درجشده در قسمتهای مذکور را درک و تفسیر میکنند ولی در درک اطلاعات مربوط به مهارتها، صنایع و همچنین اطلاعاتِ، دارای ساختار ضعیفتر هستند.
به نظر میرسد تجزیهکنندگان رزومه آن دسته از رزومههایی را که در قالب استاندارد نوشتهشدهاند را بهصورت صحیح تفسیر میکنند و درنتیجه امکان یافتن متقاضی بسیار راحتتر است. در مقایسه با روشهای سنتی در استخدام، یکی از مزایای رزومهی آنلاین برای کارفرمایان، صرفهجویی قابلتوجه در هزینه است. مزیت دیگر آن این است که کارفرمایان بالقوه دیگر مجبور نیستند رزومهها را از طریق انبوهی از کاغذها طبقهبندی کنند.
رزومههای اینفوگرافیک، ویدئویی و وبسایت
از زمانی که اینترنت با آغاز بهکار محتوای چندرسانهای حرکت سریعتری به خود گرفت، جویندگان کار در جستجوی مزایای این روش، کمکم از رزومهی سنتی کاغذی و ارسال رزومه با ایمیل فاصله گرفتند.
رزومههای ویدئویی، اینفوگرافیک و حتی ویدیوهای کوتاه، محبوبیت زیادی به دست آوردهاند که عمدهی این محبوبیت در حوزهی صنعت رسانه و نوآوری است.
این روش موردانتقاد متخصصان مدیریت منابع انسانی قرارگرفته است. این متخصصان هشدار میدهند که این نوع رزومه میتواند یک روش و هوس زودگذر باشد و خاطرنشان میکنند که استخدامکنندگان رزومههای الکترونیکی را نادیده بگیرند و جریان کار تنها منطبق با یک رزومهی سنتی طراحی شود.
ارزیابی رزومه
بسیاری از آژانسهای کاریابی، خدمات ارزیابی رزومه را پیشنهاد میکنند که در این خدمات، رزومهها ارزیابی میشوند و هرگونه تغییر موردنیاز پیشنهاد میشود. داوطلبان میتوانند خود بهتنهایی تغییرات لازم را انجام دهند یا میتوانند از آژانس مذکور کمک بگیرند.
برخی حوزههای کاری، شامل بخش خاصی است که در آنها نویسنده، مشاغلی را که در طول عمر خود داشته است را فهرست میکند: حوزهی مربوط به کامپیوتر Softography؛ برای موسیقیدانان و آهنگسازان Discography؛ برای بازیگران Filmography.
مقالههای مرتبط:
رزومههای آنلاین در بین گروههایی همچون بازیگران، عکاسان، طراحان گرافیک، توسعهدهندگان و غیره که از محتوای چندرسانهای و جزئیات ارزشمند پیشنهادی توسطHTML سود میبرند، در حال گسترش است.
جویندگان کار با جریان روبه رشدی از کارفرمایان و متخصصانی روبرو هستند که از استخدام اینترنتی استفاده میکنند و از آنها انتظار دارند که یک نسخهی الکترونیکی از رزومهی خود را در دسترس آنان قرار دهند.
خدمات توزیع رزومهی آنلاین به این منظور ظهور کرد که به جویندگان کار اجازه دهد رزومههای خود را از طریقایمیل برای تعداد زیادی از کارفرمایان انتخابی خود ارسال کنند.
رزومه بهعنوان یک بخش از برند سازی شخصی
در برخی بخشها مخصوصاً جوامع استارتآپی، استفاده از رزومهی سنتی یک ضعف در نظر گرفته میشود. همچنین ممکن است جویندگان کار رزومهی خود را بهعنوان یکی از چند دارایی تشکیلدهندهی برند خود در نظر بگیرند و برای قدرتمند کردن درخواست کاری خود، باهم کار کنند.
چگونه یک رزومه خوب بنویسیم؟
تصمیمگیری برای تغییر شغل یک مسئولیت خطیر است.
برای کسب مهارتهای جدید نهتنها باید مشتاق باشید و از قلمرو راحتی و آسایش بیرون بروید، بلکه مجبور هستید تجارب گذشتهی خود را به استخدامکنندگان و مدیران استخدامی بفروشید.
درحالیکه میزان زیادی از روند فروش تجارب در طول مصاحبه اتفاق میافتد ولی یک رزومهی استادانه عملاً کلید موفقیت برای کسب شغل موردنظر است. گرچه هنوز قواعد رزومهی قدیمی برای کسانی که شغل خود را تغییر میدهند قابلاجرا است ولی بر اساس قواعد نگارشِ رزومه، قطعاً راهکارهایی وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند.
تحقیقات خود را انجام دهید
دنیس ریبمن یک متخصص توسعهی شغلی میگوید: «صحبت کردن با افرادی که در شغل موردنظرتان مشغول به کار هستند حیاتی است زیرا از این طریق متوجه میشوید که آنها میخواهند شما را در قالب یک رزومه ببینند یا خیر».
چهارچوبهای مهم در آن حوزه چه هستند؟ مهمترین مهارتهای موردتقاضا و دانش مناسب کدام است؟ اینها موضوعاتی است که باید به آنها پی ببرید و هرجایی که توانستید آنها را به رزومهی خود اضافه کنید.
پررنگ کردن مهارتهای انتقالپذیر
آماندا آگوستین متخصص در توصیههای شغلی برای Top Resume (سایت مشاوره و کاریابی حرفهای) میگوید: «وقتی در حال تغییر شغل هستید، این فرض را در نظر میگیریم که تجربههای کاری سابق با نقشی که در حال حاضر به دنبال آن هستید، کاملاً متفاوتاند. برای اینکه اطمینان حاصل کنید که رزومه فوراً توسط استخدامکنندگان روانهی سطل آشغال نمیشود باید نشان دهید که دارای مهارتهای لازم برای هرچه بهتر انجام دادن کار هستید؛ حتی اگر این شغل جدید در مقایسه با شغل قبلی خیلی معمول نباشد.»
در اینجا است که مهارتهای انتقالپذیر وارد میدان میشوند. آگوستین میگوید: «برخی مهارتهای انتقالپذیر فارغ از حوزهٔ کاری آنها محدود هستند. رهبری، ارتباطات، مهارتهای تجزیهوتحلیل و بسیاری دیگر. ولی برای پیدا کردن مهارتهای خاص یک صنعت شما مصاحبههایی انجام میدهید که در آنها اطلاعات ارائه میدهید و هدف آنها توصیف شغل موردنظرتان است. در جستجوی شباهتهایی بین اعلامیههای شغلی باشید و از این طریق میتوانید بهترین تصمیم را در مورد اینکه مهارتهایتان را مناسب کدام گروه از مدیران است، بگیرید.»
شعار ندهید، عمل کنید
برای هر رزومه اینیک پیشنهاد خوب است ولی بهطور خاص برای کسانی که میخواهند شغل خود را تغییر دهند مهمتر است. در رزومه قادر خواهید بود نهتنها مهارتهای انتقالپذیر را پررنگتر کنید بلکه میتوانید ثابت کنید که در آن مهارتها بسیار عالی هستید.
داستین پولک رئیس و مدیر اجرایی نگارش رزومه در Oracle Resumes (سرویس دهندهی تولید رزومههای حرفهای) توصیه میکند که: «برای نشان دادن اطلاعات دقیق و واضح دربارهی ارزش مهارتها و تجربههای خود از آمار و اعداد استفاده کنید.»
پولک در ادامه میگوید: «بهجای اینکه تنها در مورد بهسازی، توسعه و نوآوری یک فرایند صحبت کنید، بگویید از طریق فرایند توسعه، بهسازی و نوآوری ۱۳% افزایش سود سالیانه داشتهاید. ادعا نکنید که با دستخالی آن کار را انجام خواهید داد.»
لینگو یاد بگیرید
لینگو در اصطلاح به معنای یک کتابخانه طراحی برای همه است.
آگوستین میگوید: «هر شغلی زبان حرفهای، اصطلاحات خاص، سرواژهها و آغازگرهای مخصوص به خود را دارد که تنها افرادی که با آن حوزه آشنایی دارند قادر به درک آنها هستند. باید بدانید چگونه تجربهها و موفقیتهای قبلی خود را بهگونهای تفسیر کنید که موردتوجه مخاطب جدید قرار گیرد. عضو اشتراکی انتشارات آن حوزهی کاری شوید و گزارشهای موجود در شبکههای اجتماعی آنها را دنبال کنید. برای رسیدن به نگرش جامع درزمینهی آن صنعت، برای برخی بازیگران اصلی آن حوزه، گوگل آلرت ایجاد کنید و در نمایشگاهها و دیگر رخدادهای مربوط به حوزهی موردنظرتان، شرکت کنید و بر اساس آنها رزومهی خود را بهروزرسانی کنید.»
از فضای کاری خود بهصورت هوشمندانه استفاده کنید
پولک خاطرنشان میکند: «فضای نامحدود ندارید. برای دستیابی به پیشرفت و شایستگیهای بزرگ فرصتهای محدودی دارید، مخصوصاً اگر در شغل قبلی سابقهی کاری طولانی داشته باشید اجرای آن میتواند سختتر باشد.»
پولک میگوید: «بسیاری از مردم در زمان نوشتن رزومه تبدیل به یک محتکر میشوند. میتوانید برای شغلی که مثلاً در سال ۲۰۰۲ داشتهاید ۱۸ نکته در رزومه ذکر کنید ولی اغلب آنها نکاتی بیربط است و یک مدیر استخدامی پرکار و شلوغ آنها را نمیخواند. اگر مدیران استخدامی، درزمینهی کاری که به آن مشغول بودهاید، نیازمند جزئیات زیاد باشند، رزومه قبلاً کار خود را کرده است و موفق به یافتن شغل دلخواه خود خواهید شد و برای مصاحبه تماس خواهند گرفت. تا حد امکان تلاش کنید رزومهتان واضح، خلاصه و مرتبط با شغل مورد درخواست باشد.»
تحصیلات باید در حوزهی مرتبط با شغل باشد
بسیاری از توصیههای موجود برای نوشتن رزومه بیانگر آن است درصورتیکه بعد از چند سال ترک تحصیلکردهاید باید تحصیلات خود را در پایین رزومه بنویسید. این موضوع برای اغلب بخشها صدق میکند ولی یک استثناء وجود دارد که شاید جویندگان کار بخواهند آن را در نظر بگیرند.
بنا بر توصیهی پولک اگر اخیراً مدرک جدیدی مرتبط با حوزهی کاری جدید گرفتهاید، در رزومهی خود، بخش مربوط به تحصیلات را قبل از بخش تجربههای کاری قرار دهید.
اگر مدرک موردنظر به همراه یک سِمَت یا علامت باشد آن را همراه نام خود در بالای صفحه قرار دهید: بهعنوانمثال John Smith MBA
قالببندی رزومهی خود را هوشمندانه انتخاب کنید
اغلب اوقات برای جویندگان کاری که به دنبال تغییر شغل هستند یک رزومهی عملکردی (رزومهای که بر مهارتها بیشتر از سابقهی کاری تأکید میکند و معمولاً بر اساس ترتیب زمانی نیست) توصیه میشود، زیرا این نوع رزومه به داوطلبان اجازه میدهد آنچه میخواهند انتخاب کنند را به نمایش بگذارند.
آگوستین میگوید: «درحالیکه من بشدت متخصصان را به عدم استفاده از رزومهی عملکردی تشویق میکنم، برخی از جویندگان کار این نوع رزومه را آسانترین قالب برای ارائهی مهارتهای خود میدانند. بهعنوان یک هشدار باید در نظر داشت که باوجوداینکه قالب این نوع رزومه آسان است ولی وقتی رزومهی خود را در این قالب مینویسید استخدامکنندگان و اغلب سیستمهای ردیابی کارجویان (ATS) در خواندن و تجزیهی اطلاعات موجود در رزومه دچار مشکل میشوند و این بدان معنی است که درخواست بهصورت اتوماتیک رد میشود، فقط به این دلیل که برای رزومهی خود قالب اشتباهی انتخاب کردهاید.»
متخصصان در مورد کدام فرمت رزومه اتفاقنظر دارند؟ یک فرمت ترتیب زمانی انتخاب کنید و بر مبنای چگونگی انتقالپذیری مسئولیتها و دستاوردهای خود اطلاعات کمابیش مشروحی برای رزومهی خود فراهم کنید.
به خاطر داشته باشید که فراتر از رزومهی خود هستید
بیشک، داشتن یک رزومهی عالی مهم است ولی زمانی که یک جویندهی کار باشید، موضوعات مهمتر دیگری نیز وجود دارند.
ریبمن خاطرنشان میکند که: «زمانی که قصد تغییر شغل دارید، با افراد شاغل در حوزهی کاری جدید روابط مستحکم برقرار کنید و با آنها در تماس باشید. فارغ ازآنچه در رزومه است، این روابط میتواند کمک کند و درنتیجه این افراد، فرصتی مناسبی برای کار جدید خواهند داد.»
.: Weblog Themes By Pichak :.